Dette skal du være opmærksom på ved dine vinduer

Det kan være svært at vide, hvornår det er på tide at udskifte eller renovere ens vinduer. I nogle tilfælde vil man kunne behandle træværket, udskifte det gamle glas eller skifte tætningslisten. Men er du i tvivl om, hvad der er bedst for dig, så kan du her læse om, hvornår du bør skifte dine vinduer.

Inden du går i gang, skal du overveje, hvad der passer til din bolig og dit behov. Det er ikke sikkert, at du behøver en total udskiftning.

Skift dine vinduer hvis… 

… dine vinduerne er alvorligt ramt af råd og/eller svamp

… din vinduesramme er meget utæt, så der kommer kulde og træk ind

… det er termovinduer eller termoruder, som er mere end 15 år gamle

… du har et-lags glas, da de typisk er medskyldige i fugt og kondens, som danner et dårligt indeklima bl.a. i form af skimmelsvamp

Hvis du har et ønske om at bruge mindre tid på at vedligeholde og rengøre dine vinduer, bør du skifte dem. Det kan også være at du vil have en anden type af vindue elle, at vinduet skal have en anden funktion ved åbningen af det. Ved at skifte dine vinduer vil du få en mere energivenlig bolig, som bedre vil kunne holde på husets dyre varme.

Du bør tjekke dine trærammer på dine vinduer mindst én gang om året, så du ikke behøver at skulle skifte dine vinduer så tit. Du vil derfor kunne behandle træet i tide, inden der vil gå for lang tid, så der kommer råd og svamp i dem.

Kan du selv skifte dine vinduer?

Hvis du selv vil skifte dine vinduer, kræver det, at du har en viden om, hvad du laver. Det kan være du har dine hænderne skuret rigtigt på eller har en erfaring med tømrerarbejde. Men hvis du ikke helt ved hvad du skal, og du føler det nødvendigt at google dig frem, så overlad det til de professionelle. Du bør nemlig lade håndværkerne gøre hele udskiftningen for dig, og hvis du bor i Østjylland, bør du undersøge Tømrer Galten nærmere.

Når du skal udskifte dine vinduer, skal du have fokus på, hvor meget de er isoleret, så du ikke døjer med det efterfølgende. Derudover skal du også være opmærksom på, at der er krav på, at der mindst er ét vindue i hvert rum, som skal fungere som en redningsåbning i tilfælde af, hvis der eksempelvis skulle være brænd.